Gulyás Konyha

Recept-, és sztori gyűjtemény

Gyors csibebrassói

2022. szeptember 23. 14:28 - gulyáskonyha

brassoi2-7497-nosalty.jpg

nosalty.hu/recept/gyors-csibebrassoi

 

CSIBEBRASSÓI

 

AZ ÉTEL, AMI ÖSSZEKÖTI A DAMJANICH USZODÁT A HOTEL PELIKÁNNAL

 

Érdekes módon, számomra a brassói nem "anya főztje" - pedig anyukám is nagyon finomat csinál - hanem inkább a szolnoki Damjanich uszoda strandbüféjét, és az egészen borzasztó Hotel Pelikán éttermi kosztját jelenti...

szolnok-hotel-pelikan.jpeg

Ja, és még valamit: rendesen megcsinált tartár mártást. Nem azt a bolti szart, amit manapság már az éttermekben is majonézből meg tejfölből kutyulnak, hanem a rendesen tojás-olaj-mustár-só-bors-citrom-fehérbor alapú kombót, mert én bizony a brassóit, szentimentális érzelmi alapon, minden esetben tartárral eszem... 

 

ELSŐ "FŐZÉSEM" ÉTTERMI KONYHÁN

 

A Balaton Klubban is ez volt az első önálló feladatom. - Majd süss egy adag palacsintát, de előtte csinálj egy brassóit! - mondták. Én meg csináltam. Jó borsos lett, mert ugye előtte még sosem főztem nagy lábasban, zsámolyon, 50 főre, úgyhogy fogalmam sem volt az arányokról. Akkoriban még nem éreztem, hogy mi a sok, vagy mi a kevés. És amúgy most is éppen ez a gáz, hogy már meg 100-, meg 150 főkre kell főzni, ami megint egy újabb szint...

 

RECEPT:

 

A recept leírásának "szárazabb" verziója megtalálható a NOSALTY-n, itt: nosalty.hu/recept/gyors-csibebrassoi 

 

Hozzávalók:

 

  • 800 g csirkemellfilé
  • 1 kg apró burgonya
  • 12 gerezd fokhagyma
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 4 csipet petrezselyem
  • 3 ek valamilyen zsiradék (étolaj, sertészsír, szalonnazsír, liba..., kacsa..., kókusz...)
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • majoranna ízlés szerint
  • 1 dl víz vagy alaplé

 

Részemről külön kezdem a két fő összetevőt, leginkább azért, mert amióta nagyon utánamentem a pörkölteknek, én bizony minden húst magában kezdek el "pörkölni", hogy értelmet adjak a szó létezésének. Ám a legelső lépés nem a hús, hanem a buresz... (Vagyis tulajdonképpen 1. a sütő 180 fokra melegítése.)

Lehetőség szerint eleve apró burgonyát veszek, melyet 2. jól átmosva, megszárítva - apróbbra vágva, ha szükséges - beleteszek egy tepsibe, majd 3. mellé vágok félkörre-, vagy cikkekre szeletelt hagymákat, de csak a hagyma adagom felét. 4. Az egészet jól megöntöm valamilyen zsiradékkal (olívaolaj, kacsazsír, kókuszzsír...stb) 5. sózom, 6. borsozom, és a magam módján 7. jól be is fokhagymázom, az adagom felével. Olyan ez amúgy, mintha egy sima fokhagymás tepsis krumplit csinálnék. Aztán persze 8. az egész megy be a 180 fokra előmelegített sütőbe, egy sütőpapírral bélelt sütőtálcán.

Ezután kezdek csak hozzá a 9. csirkemell feldolgozásához, azaz megmosom, megtisztítom, majd jól felkockázom, és minden teketória nélkül, szintén némi zsiradék (ha a barátnőm is eszik, akkor valami lightos, ha csak én és/vagy a hetero barátaim, akkor az egészet rendesen szalonnán indítom) kíséretében, 10. beszórom a forró serpenyőbe, és elkezdem lepirítani. Ilyenkor picit már 11. meg is sózom a húst, hogy minél hamarabb kidobja magából a vizet.

Ha már elfőtte a levét és kvázi zsírján van, 12. megy mellé a hagyma adag másik fele, és ismét 13. egy pici só.

Amint már a hagymán is látszik, hogy fonnyad, 14. megy rá a felkockázott tv paprika (amelyben a "tv" ugye nem "TeleVíziót" jelent, hanem azt, hogy "Tölteni Való", mert bármennyire is nyilvánvaló, ezt sokan nem tudják.) Az odapirult paprikánál kevés dolog ad jobb ízt egy ételhez, úgyhogy azt hagyom kicsit megbarnulni.

És csak mindezek után 15. jöhet a szintén kockára vágott paradicsom (amit néha még meg is hámozok), 16. meg a másik adag egész vagy megroppantott fokhagyma.

17. Fűszerezés: só, bors, majoranna, és talán egy pici fűszerpaprika, csak a színe végett, ha valakinek úgy van kedve...

18. Ha nagyon oda akarna kapni a cucc, akkor mehet alá némi víz vagy alaplé, aztán fedő rá, és hagy rotyogjon!

Kábé, amikorra megsül a csirke, addigra megpuhul a tepsis burgonya is, így már nincs is más dolgunk, mint 19. összeönteni a kettőt, majd visszateni az egészet a sütőbe még kb. 10 perce felső sütésen, hogy rendesen összeérjenek az ízek...

Jó étvágy!

 -

OLVASS TOVÁBB: ÚJ BLOG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaskonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr8317936462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása