Gulyás Konyha

Recept-, és sztori gyűjtemény

Majonéz és tartármártás

2022. szeptember 25. 15:29 - gulyáskonyha

blog-0595.jpg

 

MAJONÉZ ÉS TARTÁRMÁRTÁS

 

FORRÁSOK

 

Kezdjük ott, hogy ma már olyan az internet, hogy ott boldog-boldogtalan azt ír, amit csak akar - még én is -, ha ért az adott témához, ha nem, ezért az ezekből a mellényúlásokból adódó lehetséges hibákat az ember egyetlen módon kerülheti el, méghozzá úgy, ha minden esetben megpróbál bevált és bizonyított hiteles forrást találni. A magam részéről, ha valaki megkérdezné tőlem, hogy kinek hiszek inkább, egy csillagos séfnek, vagy egy falusi nagymamának, akkor gondolkodás nélkül választanám az utóbbit, és általában így is teszek.

Régen, hiteles forrásnak ott volt nekem a Teca néni a Kis Tisza Étteremben, ám manapság ha úgy alakul a szitu, hogy nincs a környéken egyetlen nagymama sem, akkor azokhoz az irodalmakhoz nyúlok, amelyekhez akkoriban - internet híján - ők maguk is nyúltak.

Ezek az irodalmak számomra, az én fejemmel meg emlékeimmel, Gundel Károly, Kis magyar szakácskönyve, és a mostanra talán már több tíz kiadást megért, és tényleg konkrétan minden korombeli által jól ismert Horváth Ilona nevével fémjelzett Szakácskönyv, melynek egy erősen megsárgult példányát általában magamnál is tartok, ha éppen főzök valahol.

img_1754.jpeg

...teszem pedig ezt abban a biztos tudatban, hogy ez a könyv még édesanyám konyhaszekrényében is ott lapult, és bizony ő maga is lapozgatta még háziasszonyi pályafutásának legelején.

Ha meglenne a középiskolás nagy vastag Ételkészítés könyvem, akkor nyilván az lenne a harmadik, de az konkrétan akkora érték, hogy már a suliban lenyúlta valaki.

Szóval nem, nem az internetre rohanok rögtön, ha szeretnék utánanézni valaminek, hanem először mindig ezt a két forrást csekkolom le.

A majonéz és a tartár kérdésében is így tettem, és a következő információkat sikerült begyűjtenem:

 

MAJONÉS ÉS TARTÁRMÁRTÁS

 

A Gundel könyv szerint a majonéz úgy készül, hogy...

gundel-majonez.png

Azaz ő az elején még nem ad hozzá sem mustárt, sem fehérborsot, sem semmit, mellyel szemben Horváth Ilona eleve úgy indít, hogy:

img_1755.jpeg

Mustár és porcukor... Na ezektől igazán finom a majonéz, na meg az a klasszik tartár, amit - ahogy a legutóbbi posztomban leírtam - előszeretettel fogyasztok a brassóihoz, mindenki nagy meglepetésére.

A tartár annyival több a majonéznél, hogy:

img_1756.jpeg

...ám még ebből is hiányzik a fehérbors, ami végül megadja azt a fajta végső pluszt ízt, amelyről azonnal eszembe jut a szolnoki Hotel Pelikán étterme, meg a strandbüfé a Damjanich uszoda mellett.

Nálam amúgy a majonézt egyedül a hozzáadott tejföl különbözteti meg a tartármártástól, vagyis az én majonézemben már eleve benne van minden, ami egy jó tartárhoz elengedhetetlen, kivéve a tejfölt...

 

HOZZÁVALÓK:

 

Majonézhez...

  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl étolaj
  • 1 kk mustár
  • csipetnyi só
  • csipetnyi porcukor
  • csipetnyi őrölt fehérbors (de az se baj, ha őrölt fekete bors, csak pöttyös lesz tőle a majonéz)
  • néhány cseppnyi citromlé
  • ízlés szerint fehérbor

Tartárhoz (a fenti majonéz alapon túl)...

  • kb. 1 dl tejfől (de kis tejszín sem árt neki)

 

Jó étvágy!

 -

OLVASS TOVÁBB: GYORS CSIBEBRASSÓI

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaskonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr717939338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2022.10.10. 21:42:37

Milyen érdekes a szakácskönyvek és a generációk kapcsolata.

Nagyanyám a Vízvári Mariskából főzött és nem nézte túl sokra a menye (anyám) főzőtudományát, aki a Horváth Ilonából főzött. Persze anyám se nézett jó szemmel a feleségemre, aki meg a Lajos Mari könyvekből főzött :-))

gulyáskonyha 2022.10.10. 23:29:49

@Pierr Kardán: ...és lassan visszaérünk oda, ahonnan indultunk, mert majd minden elmebeteg újításról kiderül, hogy egészségtelenebb, mint az eredetije... lásd pl.: sertészsír-vaj-étolaj-margarin...:))
süti beállítások módosítása