Gulyás Konyha

Recept-, és sztori gyűjtemény

Karfiolleves sajttal és kolbász chips-szel

2022. október 04. 14:46 - gulyáskonyha

karfiolleves-7587-blog.jpg

 

KARFIOLLEVES SAJTTAL ÉS KOLBÁSZ CHIPS-SZEL

 

KARFIOL? JA, TÉNYLEG!

 

Vannak alapanyagok, amelyek egyszerűen nem jutnak eszembe, ha éppen azon agyalok, hogy mit ennék, pedig tulajdonképpen szeretem őket. Az egyik ilyen alapanyag a karfiol, amit amúgy szívesen készítek burgonya helyett pürének, szívesen eszem roston-, illetve csőben sütve, vagy akár rántva...

...és mint ahogyan a fent mellékelt ábra mutatja, levesben is.

Általában amikor levesre gondolok, akkor leginkább egy tartalmas erőleves jut eszembe, amely egy csodálatosan egészséges és végtelenül finom cucc, csak az vele a gond, hogy minimum 6-8 óra, mire normálisan elkészül. Manapság meg ugye az a fránya rezsi, az egy fontos dolog, és hiába szeretek nagyban sütni-főzni, amíg nem szankcionáltuk megadásra Putyint, meg amíg az árak nem normalizálódnak, kb. le vagyok tiltva az ilyesmi extrém hosszan készülő ételekről.

#makelovenotwar

A karfiolleves viszont kifejezetten árérzékeny rezsi-barát kaja, kivéve persze, hogy nem ritkán látok karfiolfejeket 7-800-, sőt 1.000.- forintos árakon is.

#fuckit

Ideális esetben azért egy karfiolleves még mindig olcsóbb, mint mondjuk egy gulyásleves, vagy egy tárkonyos csirkeragu leves, még ha íz-élményben nem is kell, hogy az előbbi kevesebbet adjon az utóbbiaknál.

 

ALAPOK ÉS ÉTTERMI VARÁZSLAT

 

Fontos megemlítenem, hogy alapjában véve az úgynevezett zöldséglevest nem igazán szeretem - pedig az volt az egyik vizsgatételem -, mert szerintem nem árt, ha az íz, amit érzek, valamilyen irányban karakteres, vagyis kell, hogy legyen valamilyen vezérfonal, egy olyan szólista a kar előtt, mint például a zöldborsó, a gomba, vagy a burgonya!

Ezt csak azért mondom el, mert tulajdonképpen minden "magyaros jellegű" zöldségleves körülbelül ugyanazon alapokon indul, és csak később kapja meg azt a "személyes jelleget", fűszerezést, paprikázást, rántást-habarást-lisztszórást, ami rá olyannyira jellemző.

Éttermekben ezeket a közös alapokat szokás is kihasználni, vagyis hiába szerepel az étlapon négy-öt féle zöldség alapú levesnek tűnő valami, azokhoz leginkább a sima húsleves adja az alaplét, hiszen kevés az olyan étterem, ahol energiát fecsérelnek arra, hogy külön készítsenek húslevest és zöldséglevest is. - Szóval, ha vegan vagy, javaslom, hogy kérdezz rá, mielőtt nekiugranál a zöldbablevesednek, hogy mi az alapleve! - Ezek a levesek ugyanis csak különszedés után érik el végső formájukat, leszűrve, újrazöldségezve, átfűszerezve, kiegészítve, sűrítve ha szükséges.

Mutatok két példát, én hogyan keverem-kavarom néha a verziókat itthon:

ket-leves-egyben.jpg

A Csajom imádja a zöldborsólevest, de érzékeny a gombára, nekem viszont aznap gombaleveshez volt kedvem, ezért készítettem egy kis gombás alapot, amit aztán hozzáöntöttem az én zöldségleves adagomhoz, majd behabartam tejföllel, így mindenki megkapta, amit kívánt:

ket-leves.jpg

/ Ugyanaz az alap, más befejezés, 1. /

Vagy amikor annyira tele lett a fagyasztónk, hogy a zöldborsós zacskó már nem fért el benne, hozzácsaptam a cuccot az előző napi perkelthez, amiből így aztán hirtelen ragu lett:

ket-porkolt.jpg

/ Ugyanaz az alap, más befejezés, 2. /

...meg ilyesmik.

Éttermekben ez megszokott, idő-, és energiatakarékos megoldás. Így lesz a húslevesből és a pörköltből egyszerre még másik három-négy féle étel, mondjuk: gulyásleves, palócleves, májgaluska leves, tárkonyos raguleves, vagy a darálthúsos alapból Bolognai meg Chilli con carne is... stb.

Na de hogy ne szaporítsam tovább a szót...

RECEPT

 

HOZZÁVALÓK:

 

  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 1 nagy db fehérrépa
  • 1 közepes db paprika
  • petrezselyem ízlés szerint
  • 1-3 gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • 500 g karfiol
  • kb 1.5 l víz
  • 200 g tejföl
  • 2 púpozott ek finomliszt
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 3 ek zsiradék ízlés szerint, de pl. fel lehet használni a kolbász kiolvadt levét is
  •  ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • kolbászkarikák ízlés szerint
  • reszelt sajt ízlés szerint

 

A karfiolt szétszedem, megmosom. A hagymákat apróra-, a többi zöldséget a nekem tetsző formára és méretűre vágom, természetesen mindegyiket hámozás után.

Én a kolbászkarikákat közepes lángon kiolvasztom a leveshez tervezett fazékban, majd a fazékból kihalászva papír törlőkendőre teszem, hogy jól kiszáradjanak.

A fazékban maradt zsiradékra dobom a hagymát, amit megfonnyasztok, majd arra megy a fokhagyma, együtt fonnyadni még egy kicsit.

Ideális esetben az összes többi zöldséget 180 fokos sütőben még elősütöm kicsit, de ha ehhez nincs kedvem, vagy nincs lóvem a rezsiszámlára, akkor a megfonnyasztott hagymákon pirítgatom egy ideig azokat is, majd felöntöm az egészet annyi vízzel, amennyire sűrűre tervezem a levest.

Itt már mehet rá a só, a bors, meg némi petrezselyem, hogy bele is főjön, és addig tolom, amíg meg nem puhul minden zöldség.

Én az a típus vagyok, aki mindent kóstol, úgyhogy amikor már azt érzem, hogy ehetőek a zöldségek, tejfölös habarást készítek, amit némi hőkiegyenlítés után visszaöntök a levesbe, majd pár percig tovább forralom, és bumm...

Tálalásnál mehet rá még tejföl, reszelt sajt, friss petrezselyem, és persze a kiszáradt, ropogós kolbász-chips.

Jó étvágy!

-

OLVASS TOVÁBB: BALATONI PALACSINTA VS. HÁZI VERZIÓ

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gulyaskonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr5117946372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Apátok_mi 2022.10.11. 11:36:39

Jajj, de jó, végre, ilyen blogot kerestem

gulyáskonyha 2022.10.11. 11:38:52

@Apátok_mi: Örülök! És köszönöm! Neked pedig hajrá!:)
süti beállítások módosítása